16 Mart 2009 Pazartesi

Suikastçı: "Aboutreika"


Kanu, Essien, Drogba, Etoo.. Bunları Afrikanın en popüler oyuncuları mı sanıyordunuz?
Eğer böyle düşünüyorsanız Mısır’ın Zidane’ı olarak lanse edilen Mohamed ABOUTREIKA hakkında bilginiz yok demektir.

Futbol 11 kişiyle oynanır ama daima göze ilk çarpan 10 numaralı oyuncudur,çünkü her futbolcunun belirli bir görevi varken 10 numaranın görevi takımını taşımaktır.

Fifa’nın resmi internet sitesi fifa.com tarafından “Afrika’nın yeni idolü” olarak gösterilen ve afrikanın dev takımlarından Al Ahly’nin ofansif ortasaha oyuncusu Mohamed Aboutreika hakkında bir yazı yazmak istedik.

Belki çok popüler,inanılmaz yetenekli ama avrupaya açılmamış bir oyuncu Aboutreika.

Öldürücü gol vuruşları, zamanlaması, akıl almaz asistleri ve gollerinden sonra hiç bozmadığı gülümseyen ifadesiyle “Gülümseyen Suikastçı” (The Smiling Assassin) lakabı takılan Aboutreika bu saydığımız özellikler yanında İnanılmaz tekniği ve Takımın Beyni olması sebebiyle “Büyücü”,”Maestro”, (El Saher,Al Maestro), Zidane’ı andıran Düzgün fiziği sebebiyle ise “Artist” (El Fanan) isimleriyle adlandırılmaktadır.

2004, 2005 ve 2006 da "Mısırın En İyi Oyuncusu" seçilmiş olan Aboutreika( bu bir Mısır rekoru olarak tarihe geçmiştir), 2006-2007 yılları arasında Ligde 18 gol atarak ligde, CAF Şampiyonlar Ligi’nde 8 gol atarak Afrika’da gol kralı olmuş, Fifa 2006 Dünya Kulupler Şampiyonası(Japonya)’nda 3 gol atarak en çok gol atan oyuncu olduğu Turnuvanın en iyi oyuncusu seçilmiş ve attığı son dakika golleriyle takımına 3.lüğü getirerek, bronz madalyayı kazandırmıştır.

2006 yılını geride bırakırken Mısırda yılın futbolcusu ödülü almış, “Ronaldo ve zidane’ın Arkadaşları” maçında zidane’ın takımına seçilmiş, 2006 CAF Afrikada yılın futbolcusu ödülüne afrikadan katılan tek futbolcu olarak aday gösterilmiş ancak en fazla oyu almasına rağmen avrupada oynamaması sebebiyle bu ödülü alamamıştır.(BBC tarafından da bu ödüle aday gösterilmiştir). Bu ödüle tepkiler bu yüzden inanılmaz boyutlarda olmuş ve ödül BBC gibi yayın organlarınca “FİYASKO” olarak nitelendirilmiştir.

Bir de Teknik Direktörü Manuel Jose'nin ve milli takım arkadaşı Mido’nun ağzından dinleyelim AL MAESTRO'yu;
“Aboutreika kesinlikle Afrikanın en iyi oyuncusu,2006 dünya kulüpler şampiyonasında bize tüm hünerleri göstermemiş olsa da turnuvanın en golcü ismi oldu ve takımın 3.sıraya çıkmasını sağladı.Bence bu zamana kadar çalıştığım en iyi oyuncu..”

“Bizim için paha biçilemez bir oyuncu,Onun olmadığı bir Al AHLY’i hayal edemiyorum.”
Jose MANUEL


MİDO;
“Aboutreika ile oynamak herhangibir oyuncunun gol atmasına yardım edebilir,topa tek dokunuşu ile sizi gol pozisyonuna sokabilir.”

BBC'de yayınlanan bu röportajda Manuel Jose turnuvanın oyuncusu seçildiği şampiyonadan sonra dahi Aboutreika nın tüm yeteneklerini sergilemediğini söylüyor. Daha önce Benfica, Sporting Lisbon ve Boavista gibi futbolcu fabrikası kulüpleri çalıştırmış olan bir antranörün bunları belirtmesi gerçekten Aboutreika’nın ne denli yetenekli ve büyüleyici bir futbolcu olduğunun kanıtıdır.

Elbette ki Galatasaray transfer politikasında salt oyuncu performansını kıstas kabul eden bir kulüp değil,oyuncunun kişiliği de Galatasaray’da daima transferi belirleyen öge olmuştur. Bu bağlamda Mohamed Aboutreika ’nın sosyal hayatına değinmekte fayda görüyoruz.

Mohamed, şu an Birleşmiş Milletler Gönüllüsü. Çok sevilmesi gençlerin onu örnek alması bunda en büyük etken.

Bu kadar sevilen örnek alınan ve FİFA tarafından Afrikanın yeni idolü olarak gösterilen bu oyuncunun aynı zamanda çok mütavazi bir yaşantısı var.

Takımı onun 8 golüyle Afrika Şampiyolar Ligi’ni kazandıktan sonra Aboutreika’nın medyaya verdiği demeç pek çok gazete ve Programca “ Yılın Demeci” olarak nitelendirilmiştir.

Bir gazetede muhabirinin Aboutreika’yı överek turnuvayı kazanmalarını onun attığı gollere bağlamasının ardından, ünlü futbolcu şu yanıtı vermiştir

“Bizim artık belirli oyuncuları övmeye dayalı alışkanlığımızı bırakmamız gerekiyor. Kupayı Aboutreika değil tüm takım kazandı, onların çabaları olmasa idi ben bunların hiçbirini yapamazdım. Futbol birçok oyuncu ile oynanan bir oyun,bu tenis veya squash değil”

Aboutreika’nın olgun kişiliğini gösteren bir olaya değinmeden de edemeyeceğiz.

Eski Kulübü Tersana nın başkanı o ve takımın defans oyuncusuyla sözleşme yenilemek ister, Aboutreika takımın yıldızıdır ve onu elinde tutmak için çok büyük bir rakam önerir. Aboutreika ise takım arkadaşları kadar bir rakama imza atar. (..ki önerilenin çok altında bir rakamdır).

Gerek futbol açısından gerek ise sosyal yaşamda inanılmaz olgun bir oyuncu olan Aboutreika artık takımdaki misyonunu doldurduğunu ve takımdan ayrılacağını açıkladı. Zaten 2008 yılında sona erecek olan kontratı sebebiyle AL AHLY de onu satmak istiyor. Aboutreika ya daha önce ingiltere’den reading takımı tarafından 3 milyon paundluk bir teklifi olmuş ancak reddedilmişti, daha sonraları L.Moskova devre arasında Aboutreika’yı kadrosuna katmaya çalışmış ancak bu teklif Mohamed tarafından reddedilmişti. En son teklif ise Alman liginin güçlü temsilcilerinden Werder Bremen’den geldi. En son yapılan teklif 1.5 milyon euro.

Mısır’ın bir özelliği var (buna Tunus ve cezayir’i de ekleyebiliriz),bunu gerek burada yaşayan dostlarımızdan gerek çeşitli kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Mısır avrupaya oyuncu göndermekten ziyade Türkiye’yi istiyor. Aldığım izlenime göre Aboutreika’ya Türkiye’den bir teklif gelse derhal kabul ederler. İ.Said,A.Zitouni örneklerini hatırlarsak ve bu iki kaliteli oyuncunun çok düşük maliyetle Türkiye'ye geldiğini hatırlarsak, ne demek istediğimiz sanıyoruzki anlaşılacaktır.

Al Ahly Aboutreika’yı satacak bunun için somut adımlar atmaya başladı bile derin bir araştırma sonucu bazı verilere ulaştık.

Al Ahly öncelikle Alman Devi Bayern Munih'in Haziran ayı itibari ile serbest bıraktığı Ali KARİMİ için bir teklifte bulundu, bunun yanında Es Setif Takımının Cezayirli Oyun kurucusu Lazhar Hadj AISSA için girişimlere başladı. Bu gelişmeler ışığında Al Ahly nin Aboutreika’yı
satacağı bir gerçek.ALINTIDIR-Scoutgs.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder